Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Nemzeti Vágta 2010

Vasárnap este befejeződött a magyar városok és falvak ünnepe, a Nemzeti Vágta. A budapesti Hősök terén Demecser település versenyzője, Gajdos Zsolt emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének szimbólumát, a Nemzeti Vágta díszkardját, és vihette haza nevezőjének a 20 millió forintos fődíjjal együtt. A második helyet Érsekhalma, a harmadik helyet pedig Bordány szerezte meg. Az ötnapos országimázs-fesztivál minden eddigi nézői rekordott megdöntött.

Verőfényes napsütésben drukkolhatta végig a több tízezeres tömeg a Nemzeti Vágta  Döntőjét. Hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta legjobb ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában minden ínyenc megkóstolhatta pl. milyen is az alföldi, a felföldi, a dunántúli vagy akár az erdélyi ízvilág.

Látványos parádékon és bemutatókon elevenedtek meg a magyar hadtörténelem pillanatai, és a magyar hagyományőrzők legjobbjainak jóvoltából a televízión keresztül milliós nézősereg élhette át lovas tradícióink szépségét.

Demecser lovasa, Gajdos Zsolt óriási fölénnyel győzött.

A Vasárnap esti Döntőbe jutott legjobb települések izgalmas küzdelemében végül Demecser községét képviselő Gajdos Zsolt vágtatott át elsőként a célvonalon Doru nyergében. A második helyen az Érsekhalmát képviselő Molnár Gyöngyi végzett Malőr nevű lován, a harmadik helyezést pedig a bordányi Virág András szerezte meg Katyusa nyergében. Idén előszőr adták át a „Magyar Lófajták Győztese“ díjat, amelyet Káder Tokió nevű, kisbéri félvér fajtájú paripával, a Villány színeiben induló hagyományőrző huszár, Papp Kornél vehetett át. A győztes lovas 200.000 forinttal gazdagabban térhetett haza, a nevező település pedig ingyen indulhat a következő évi Nemzeti Vágtán.

A települések versenye mellett más küzdelmeknek is helyet adott a Nemzeti Vágta. A Széchenyi év tiszteletére épített Széchenyi Pályán 3 napon keresztül folyamatosan mutatkoztak be a különböző lovas szakágak képviselői, és jó hangulatú lovasversenyek zajlottak. A Hősök terén vasárnap a gyermekek részére rendezett Kishuszár Vágtán Kovács Roland diadalmaskodott Papról.

A magyar városok és falvak  ünnepének történetében először elevenedett meg hagyományteremtő céllal a Kocs községben nagy múltra visszatekintő kocsitoló verseny. A község legjobbjai egy sportolókból és egy médiaszemélyiségekből álló csapatot hívtak ki. A Fábry Sándor élő kommentálásával kísért első Vágta Kocsitoló versenyt végül sportolók csapa nyerte. Bárdosi Sándor, Dzsudzsák Balázs, Katus Attila, Kovács Ági, Kozmann György, Kucsera Gábor jóvoltából a Magyar Sport Jövőért Alapítvány százezer forinttal gazdagodott. 

A Nemzeti Vágta Döntőjének napján, immáron harmadszor mérték össze lovas tudásukat a jótékonysági sztárfutam hazai hírességei, így Hajas László, Hujber Ferenc, Kaszás Géza, Mészáros Árpád Zsolt, Pintér Tibor és Terecskei Rita, akik közül idén Pintér Tibor lélegzetelállítóan izgalmas hajrával nyerte meg a versenyt. Tibor nyereményét, azaz százezer forintot az Árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel. 

A legnagyobb magyar, Széchenyi István emlékenek és munkásságának adózva A Nemzeti Vágta rajzpályázatot rendezett. A többszáz pályamunka közül 22 gyermek részesült díjazásban, közülük a 9 éves Takács Martin és a 12 és fél éves Daróczy Gergő kapta meg a legjobbaknak járó biciklit.

Az Andrássy úti Vágta Korzó legszebb PORTa címét megosztva Sarkad és Nagyszalonta standja nyerte el.

 Dr. Tamás István a Nemzeti Vágta elnöke örömmel számolt be arról, hogy 11 sikeres vidéki előfutam megrendezésével immáron 10 hetes országos rendezvénysorozattá bővült a Nemzeti Vágta, amelyet minden eddiginél nagyobb figyelem kísért.

Nemcsak a résztvevők száma, hanem a rendezvény megítélése is egyre pozitívabb a magyar  lakosság és a szakmai közvélemény körében. Véleményem szerint ez elsősorban a rendezvény vidéki kiterjesztésének, a magyar lófajtákat preferáló új versenyszabályzatnak, illetve az egyre nívósabb kulturális-, és szakmai programoknak volt köszönhető. Örömünkre szolgál, hogy jövőre várhatóan Sarkad testvérvárosa, az erdélyi Nagyszalonta is rendez előfutamot“ – mondta a Nemzeti Vágta elnöke.

A rendezvény meggyőző számokat produkált:

Magyarország legnagyobb lovas versenyének munkálataiban több mint 500-an dolgoztak. A Nemzeti Vágta területén 170 db sátor állítottak fel, több tízezer adag ételt adtak ki.  Az eseményre érkező 380 lovat 3 kamionnyi faforgács és 240 istálló fogadta. A pályához 62 kamionnyi speciális, lóbarát homokot szállítottak és a serény munkások a rendezvény végére közel 20 tonnányi szemetet takarítottak el.

A versenyre hetvenkét település nevezett, az idei Nemzeti Vágtának 9 határon túli magyar település is a vendége volt. A Hősök terén megrendezett műsoroknak több mint 300 fellépője volt, a számos díszvendég között 44 polgármester és az új kormány több minisztere, államtitkára is megtisztelte figyelmével az idei Nemzeti Vágtát.