Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Mongólia az idén első alkalommal képviselteti magát a budapesti Nemzeti Vágtán

Első alkalommal válik lehetővé mongol lovas részvétele a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter védnöksége alatt álló Nemzeti Vágtán. Mongóliát Shavirai Tsogtkhuu, a Khan Mongol Lovas Társaság igazgatója, számos kitüntetéssel rendelkező kiváló lovas, lóidomár és lovasoktató, lovascirkuszi rendező, több lovas íjászat, lovas akrobatika és kaszkadőr produkciókkal foglalkozó társaság igazgatósági tagja fogja képviselni a 2016. évi Nemzeti Vágta 4. Nemzetközi Futamában.  Az erre vonatkozó hivatalos meghívót ünnepélyes keretek között július 22-én adta át Madari Ákos ulánbátori nagykövet a Nemzeti Vágta első mongol résztvevőjének.

A mongol nép büszke közös eredetünkre és hagyományainkra, mindkét országban kiemelkedő a lovak, a lovas sportok iránti szeretet. Mongóliában több évezredes hagyománya van a lovas sportoknak, a hagyományőrző lovas versenyeknek, valamint a lovas íjászatnak. Minden évben a nagy nemzeti ünnep, a Naadam keretében (július 11-14) a szintén nemzeti sport birkózás és íjazás mellett - lóversenyeket rendeznek országszerte országszerte.

 

Nagykövetünk kezdeményezésére a két ország között ulánbátori missziónk tavalyi újranyitását követő dinamikusan fejlődő együttműködést a Keleti Nyitás keretében a lovas sportokra is kiterjesztjük, és ennek egyik leglátványosabb nyitánya, hogy a 2016-os Nemzeti Vágtán már mongol versenyző is részt vesz.

 

Shavirai Tsogtkhuu úr a lovas sportokban és a hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő munkásságát már több ízben állami kitüntetéssel ismerték el. Lovas iskolája Mongólián kívül Dél-Koreában rendkívül népszerű, ahol szintén rendszeresen tart előadásokat, bemutatókat.

2016. július 4.